Valóban biztonságos az 5G technológia egészségügyi határérték alatti sugárzása?

Avagy felhasználóként mit kérdeznék egy mérésügyi szakembertől?

Az 5. generációs (röviden 5G) mobilszolgáltatások bevezetésével másodpercek alatt lehet majd letölteni mozifilmeket. Az 5G hálózatot 2025-ig tervezi kiépíteni az Európai Bizottság, ami a távműtéteteket és az okosautók működését is lehetővé teszi. Felhőtlen örömre azonban semmi okunk. Tudósok szerint olyan elektroszmogban fogunk élni ezután, ami a testünket és még a lelkünket is megbetegítheti!

 

A vezeték nélküli sugárzás egészségügyi kockázatai évek óta ismertek a tudósok körében, mára számos kutatás bizonyítja ezek létezését.

 

A villanykörte feltalálása előtt nagyon kevés elektromágneses sugárzás volt a környezetben. Ez azóta sajnos a sokszorosára növekedett, a különböző elektronikus készülékek ugyanis ontják magukból a sugárzást. „Egy olyan káros technológiát teremtettünk, amelynek irányítása már rég kicsúszott a kezünk közül” – vallja dr. Martin Blank, a Columbia Egyetem nyugalmazott sejtbiológus professzora, aki az elsők között bírálta az 5G bevezetésének tervét. Dr. Blank szerint a vezeték nélküli antennák által kibocsátott mikrohullámok roncsolják az emberi sejteket, és idő előtti halálhoz vezetnek. (Rövid szakmai életrajza angol nyelven itt található:

https://www.physiology.columbia.edu/MartinBlank.html )

A mindennapokban használt elektromos készülékeink, így a mobiltelefon, a tévé, a mikrohullámú sütő és minden wi-fivel vagy Bluetooth-szal kommunikáló eszköz rádiófrekvenciás sugárzást bocsát ki magából, amely a 10 megahertz és 300 gigahertz közötti tartományban bármekkora frekvenciájú lehet.

 

A környezet elektromágneses terheléséről elmondható, hogy lényegében mesterségesen keltett terekből származik, vagyis az embereket érő rádióhullámokat túlnyomó többségben emberek is alkották, a természetes rádiófrekvenciás (RF) háttérsugárzás elhanyagolható.

 

A nem-ionizáló sugarak elleni védelmet biztosító nemzetközi testület (ICNIRP) egy táblázatot tett közzé, amelyben különböző frekvenciáknak megfeleltetve különböző V/m tartományokban jelölte ki a biztonságos határértékeket. A V/m mértékegység Volt/métert jelent, vagyis egy elektromos mező erősségét (térerősség).

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság weboldalán az „Elektroszmog” című oldalon a következőt olvashatjuk: „Az emberi szervezet nem egyformán reagál a különféle frekvenciájú elektromágneses sugárzásokra, így a megengedett térerősségek is változnak a frekvencia függvényében,…”  Valamint: „Érdemes tudni, hogy a megengedhető sugárzás nagyságát annak érzékelhető hőhatása alapján állapították meg. Megállapították, hogy mekkora teljesítménysűrűség okoz 1 fokos hőmérsékletnövekedést a testszövetekben és ennek egy ötvened része lett a határérték.

Mivel a gyors változásokat az emberi test hőtehetetlenségénél fogva nem képes követni, az előírások általában hat perces időszak átlagára vonatkoznak.” (Kiemelés tőlünk. A teljes internetes oldal itt elolvasható:

http://emirpub-prod.nmhh.hu/pubrendszer-web/eszmog/emberiBesugarzas.jhtml )

 

De hol marad a többi 5G hatás figyelembevétele?!

 

Egy 2019-es tanulmány az elektromágneses terek kockázatbecslésének szempontjairól leszögezi, hogy a nemzetközi szervezetek ajánlásai csak az akut (vagyis rövidtávú) hatásokat veszik figyelembe.  Az elektromágneses terekről szóló irányelv csak a jól ismert, közvetlen hatásokat veszi figyelembe, amelyek már ismert mechanizmusokon alapulnak. Például szédülés és hányinger sztatikus mágneses terek következtében, a test vagy egyes testrészek felmelegedése stb. Nem foglalkozik azonban a hosszú távú hatásokkal, mivel úgy tekintik, hogy erre jelenleg nincs tudományos bizonyíték!

(Kiemelés tőlünk. A teljes tanulmány az interneten itt olvasható:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/108/02_Soltesz_Gabor_forum_2019-05-08.pdf  )

 

Azt is érvként szokták felhozni az 5G technológia biztonságos sugárzása mellett, hogy az emberi szervezetnél bizonyítottan csak a gamma és a röntgen sugarak okozhatnak rákos megbetegedést (ionizáló sugárzások).

 

Nagyon aggályos, hogy a vezeték nélküli technológia közép- és hosszú távú testi-lelki következményeinek tesztelése valójában sohasem történt meg! Úgy tűnik, az 5G bevezetését sem fogja semmilyen komolyabb biztonsági vizsgálat megelőzni. Ez pedig még azok szerint is komoly hiba, akik meg vannak győződve az újgenerációs mobilszolgáltatások biztonságosságáról.  Az 5G ráadásul nem helyettesíteni fogja a 3, illetve 4G-t a már meglévő felszerelések segítségével, hanem tömérdek új antenna fog épülni, ami tovább fogja növelni az elektroszmog mértékét. A kísérlet élőben zajlik, 5 milliárd emberrel!

Természetesen vannak már kutatások az 5G rádiófrekvenciás sugárzásával kapcsolatban is, ha ezeket nem is tükrözik a törvények és a hivatalos állásfoglalások. A sokkoló cikkeket olvasva teljesen természetes, ha elfog minket a jövővel kapcsolatos félelem. A negatív érzéseinket pedig gyakran automatikusan a probléma figyelmen kívül hagyásával, megkérdőjelezésével vagy bagatellizálásával próbáljuk eloszlatni.

 

 

 

A gazdasági érdekek által vezérelt nagyvállalatok és a “tudomány” az általuk közölt adatokkal minden bizonnyal félrevezetik a politikusokat, döntéshozókat, akik – még ha jó szándékúak is – emiatt nem fognak, vagy nem tudnak megóvni minket. Csak akkor tudunk védekezni ezekkel a folyamatokkal szemben, ha eléggé tudatosak vagyunk a problémával kapcsolatban és mi magunk járunk utána, mit tehetünk a jelen helyzetben.

 

Ne legyenek illúzióink. Jelen állás szerint, az 5G sugárzás elől elbújni, vagy tökéletesen megvédeni magunkat vele szemben szinte lehetetlen, de szerencsére vannak olyan eszközök és megoldások, amelyekkel minimálisra csökkenthetjük a kockázatot és megóvhatjuk magunkat és gyermekeinket a káros hatásoktól.